Hulp bij emotie-eten

Hoe gaat u om met emotie-eten?
Heeft u de neiging om bij stress of onrust meer te snoepen en suikerrijk voedsel zoals chocolade en koekjes te eten?
Wilt u graag uw ongezonde eetgedrag zoals emotie-eten, overeten en obsessief lijnen blijvend onder controle krijgen zonder jojo-effect en op een bewuste en gezonde manier leren omgaan met eten?

Eten is voor iedereen belangrijk. Soms wordt er gegeten zonder er bewust over na te denken en wordt het eetgedrag gestuurd door met name negatieve emoties.

Wat kan ik voor u betekenen?
In mijn praktijk zie ik vaak cliënten met overgewicht veroorzaakt door emotie-eten.
Als voedings- en gewichtsconsulent heb ik mij gespecialiseerd in het begeleiden van cliënten die kampen met emotie-eten. Ik ga samen met u op zoek naar mogelijke achterliggende oorzaken die hierbij van belang zijn zoals:

  • Welke gevoelens er aan ten grondslag liggen en in hoeverre deze van invloed zijn op uw eetgedrag.
  • Hoe uw eetgedrag zich in de loop der tijd heeft ontwikkeld.


Wat is emotie-eten?
Emotie-eten is het toegeven aan overmatig eten van chocolade, koekjes en andere ongezonde voeding, in reactie op stress en negatieve emoties, terwijl er geen sprake van fysieke honger is.
Bij emotionele honger wordt er meer gegeten dan het lichaam eigenlijk nodig heeft. Het lichaamsgewicht kan in korte tijd toenemen en overgewicht veroorzaken.

Welke vorm van eetgedrag past bij u?
Er zijn drie vormen van eetgedrag: emotioneel eetgedrag, extern eetgedrag en lijngericht eetgedrag.

  • Emotioneel eetgedrag, onderverdeeld in:
    - Eten bij diffuse emoties:
       Eten wordt ingezet om negatieve emoties zoals verveling, eenzaamheid, ontbreken van waardering, depressieve  
       gevoelens en verdriet uit de weg te gaan, maar dat voelt als honger.
    - Eten bij duidelijk omschreven emoties:
       Eten als middel om gevoelens zoals stress en angst te onderdrukken.
  • Extern eetgedrag ('gelegenheidseter')
    Dit houdt in dat men gevoelig is voor voedingsprikkels van buitenaf zoals geur, smaak, kleur of presentatie van een speciaal voedingsproduct. Zoals het kopen van een croissantje vanwege de geur, terwijl alleen brood op het boodschappenlijstje staat. Of geen voedsel kunnen weerstaan zodra een buffet in zicht is met allerlei salades en heerlijke desserts.
    Voor extern eetgedrag geldt: zien eten, doet eten.
  • Lijngericht eetgedrag
    Kortdurende periodes van streng lijnen worden regelmatig afgewisseld met toegeven aan het hongergevoel, wat vaak uitloopt op overeten. Daardoor ontstaat het gevreesde 'jojo-effect': het steeds weer afvallen maar vervolgens opnieuw en vaak nog zwaarder worden.
    Lijngericht eten is niet erg, zoalang er sprake is van bewust en gezond eten om een paar kilo's kwijt te raken.

Emotie-eten is vaak een complex probleem. Het gaat niet alleen om wat u eet, maar ook waarom u dit doet en welke emoties hierop van invloed zijn.

Waaruit bestaat de begeleiding?
Het begeleidingstraject bestaat uit 4 fasen:

Fase 1 Intake
De intake bestaat uit een intakegesprek van 1 uur en een adviesgesprek van 1 tot 1,5 uur.

Intakegesprek
Tijdens het intakegesprek neem ik uw persoonlijke gegevens op. We bespreken uitgebreid uw hulpvraag en ik licht mijn werkwijze nader toe. Ook uw lengte, gewicht en bloeddruk worden gemeten.

Voorwaarde voor het succesvol begeleiden van cliënten met emotie-eten is het inzicht hebben in de verschillende oorzaken van emotie-eten. Daarom werk ik met de NVE (Nederlandse Vragenlijst voor Eetgedrag).
Zo kan ik op eenvoudige en degelijke wijze duidelijk krijgen welke begeleiding aansluit bij uw hulpvraag.

Om een goed inzicht te krijgen in uw voedingsgewoonten en eetgedrag, vraag ik u na het intakegesprek gedurende een week een voedings- en emotiedagboek bij te houden wat en hoeveel u precies eet en drinkt.
Het is belangrijk om dit voedings- en emotiedagboek zo eerlijk en nauwkeurig mogelijk in te vullen ook als dit grote hoeveelheden zijn. Alleen dan is er optimaal resultaat te bereiken.

Vervolgens maken we afspraken over welke (sub)doelstellingen u graag wilt bereiken en de uitvoering ervan. Op basis hiervan wordt een voorlopig begeleidingsplan opgesteld om tot het gewenste resultaat te komen.
Na het intakegesprek volgt een afspraak voor een persoonlijk adviesgesprek waarin ik de resultaten van de voedingsanalyse met u bespreek en het begeleidingsplan aan u wordt verstrekt.

Adviesgesprek
Op basis van de uitkomsten van het intakegesprek en het voedings- en emotiedagboek krijgt u een persoonlijk voedingsadvies. Hierbij is niet alleen gelet op de hoeveelheid die u eet. Er is eveneens gekeken of u de benodigde vitaminen en mineralen binnenkrijgt.
Ook is rekening gehouden met uw mogelijke voor- en afkeuren voor bepaalde voedingsmiddelen.
Na het bespreken van het voedingsadvies wordt met uw toestemming het voorlopig begeleidingsplan omgezet in een definitief begeleidingsplan.

Fase 2 Uitvoering begeleidingsplan (8 sessies van elk 45 minuten)
In deze periode gaat u aan uw persoonlijke doelstellingen werken.
Ik begeleid u intensief bij het bereiken van uw persoonlijke doelstellingen en het aanleren van een gezond eetgedrag dat ook op de langere termijn vol te houden is. Hierbij ligt de nadruk niet op uw gewicht, maar op het bewust leren omgaan met uw eetgedrag. De voordelen van gezond eten gaan veel verder dan gewichtsreductie.

Bij emotionele honger is de begeleiding gericht op het onderscheiden van emotionele honger en fysieke honger.
Bij extern eetgedrag is de begeleiding gericht op mindful eten.
Bij lijngericht eetgedrag is de begeleiding gericht op het aanleren van wanneer u genoeg heeft gegeten, maar ook weer ontspannen met eten om te leren gaan wanneer u honger hebt.

Fase 3 Vervolgconsulten (3 sessies van elk 30 minuten)
We kijken naar uw doelstellingen en welke aanpassingen nog nodig zijn. Ook voor periodes wanneer u even geen motivatie heeft.
Er wordt stilgestaan bij mogelijke valkuilen die u kunt tegenkomen bij restaurantbezoek, vakantie en feestdagen en bespreken de oplossingen hiervoor.
In de vervolgconsulten wordt ook de voortgang van het begeleidingsplan regelmatig met u geëvalueerd. Er wordt gekeken wat de afgelopen periode goed ging en welke struikelblokken meer aandacht vergen. Zo nodig wordt het begeleidingsplan hierop afgestemd.

Fase 4 Afrondingsgesprek en evaluatie (1 uur)
Een belangrijk onderdeel van de begeleiding is hoe u een terugval kunt voorkomen.
U leert de eerste symptomen van een terugval te herkennen middels een terugvalpreventieplan waarin uw persoonlijke valkuilen zijn opgenomen en u krijgt handvatten aangereikt hoe om te gaan met stressvolle situaties.
In het afrondingsgesprek bespreken we waar u de komende tijd nog op moet letten en blikken we terug op het begeleidingstraject.

Nazorgtraject
Na het 4-fasen traject kunt u er nog voor kiezen een nazorgtraject te volgen in de vorm van driemaandelijkse, halfjaarlijkse of jaarlijkse controle om uw streefgewicht te behouden.

Hoe lang duurt de begeleiding?
Een individueel begeleidingstraject duurt gemiddeld zes maanden. Dit is mede afhankelijk van uw eigen inzet bij de gesprekken en uw persoonlijke doelstellingen.
Als blijkt dat er wat vaker een vervolgconsult voor nodig is om het gewenste resultaat te bereiken, dan wordt het begeleidingstraject in overleg met u hierop aangepast.

Wat zijn de effecten?
Rustig en geleidelijk afvallen zonder jojo-effect geeft een duurzaam resultaat.
Na afloop weet u onderscheidt te maken tussen uw emotionele hongergevoel en uw fysieke hongergevoel. Hierdoor heeft u meer controle over uw eetgedrag en uw gewicht.
U hoeft dus niet meer te zoeken naar chocolade of koekjes als het een keer tegenzit. U weet hier nu anders mee om te gaan.
U kunt nu ook genieten van een taartje of chocolade zonder dat u bang hoeft te zijn om weer in gewicht aan te komen.

Wat als er sprake is van een eetstoornis?
Een eetprobleem is iets anders dan een eetstoornis. Bij een eetprobleem zijn de klachten minder extreem als bij een eetstoornis. Een eetprobleem kan wel leiden tot een eetstoornis, waarbij er sprake is van een psychische stoornis in het eetgedrag en allerlei lichamelijke klachten welke leiden tot gezondheidsproblemen.
Wanneer uw eetgedrag een medische of psychische oorzaak heeft, of zo ernstig dat er sprake is van een eetstoornis zoals Boulimia Nervosa (vraatzucht) of Binge Eating Disorder (eetbuistoornis), dan verwijs ik u (terug) naar uw huisarts.

Een afspraak maken?
Voor meer informatie of het maken van een afspraak, klik hier voor contactmogelijkheden.